ناو مرموز ایرانی در خلیج عدن

کشتی فله‌بر خشک بهشاد در خلیج عدن

تحلیل‌گران دریانوردی ادعا می‌کنند که حضور رمزآلود یک ناو ایرانی، به نام کشتی فله‌بر بهشاد، در خلیج عدن ممکن است با هدف‌‌گرا دادن به شورشیان حوثی برای حمله به کشتیرانی تجاری باشد.

لوگوی روزنامه فایننشیال تایمزکشتی بهشاد که در ظاهر یک ناو فله‌بر است، بعد از سال‌ها حضور در دریای سرخ به خلیج عدن رفت؛ جایی که حملات از سمت یمن به کشتی‌ها در این آبراه حیاتی افزایش پیدا کرد.

این کشتی از آن زمان تاکنون با سرعت ناچیز و مسیری زیگزاگی حرکات غیرعادی در منطقه انجام می‌دهد. کارشناسان می‌گویند زمانی که ماه گذشته بهشاد از کار ایستاده‌بود، تعداد حملات حوثی‌ها هم کاهش پیدا کرد.

مسیر غیرعادی تردد

جان گاهاگان، رئیس شرکت ارزیابی ریسک دریانوردی سدنا گلوبال می‌گوید که رفتار کشتی فله‌بر بهشاد برای یک کشتی به ظاهر باربری که به نام ایران ثبت شده و پرچم ایرانی دارد «به شدت غیرعادی به نظر می‌رسد.»

وی معتقد است: «این موضوع باعث می‌شود سوالات زیادی در مورد نقش این کشتی در بحران کنونی به وجود بیاید. اگر این کشتی در مورد حرکت کشتی‌های دیگر به رژیم حوثی اطلاعات نمی‌دهد، پس چه کار می‌کند؟»

نگرانی‌ها در مورد احتمال ارسال اطلاعات کشتی‌ها به یمن توسط بهشاد، بعد از حمله هفته جاری به کشتی ترو کانفیدنس که از چین به عربستان سعودی، فولاد و کامیون منتقل می‌کرد، افزایش پیدا کرد.

در این حمله سه تن از خدمه کشتی کشته ‌شدند. این نخستین تلفات حملات حوثی‌ها به کشتی‌ها بود که باعث تلفات انسانی شد.

بهشاد تنها ۴۳ مایل دریایی از محل حمله به کشتی ترو کانفیدنس فاصله داشت.

انبار سلاح شناور

کارشناسان به کاهش حملات حوثی‌ها در ماه فوریه اشاره می‌کنند که بعد از حمله سایبری به بهشاد رخ داد.

داده‌های مارین‌ترافیک نشان می‌دهد که بهشاد در این زمان به مدت دو هفته خارج از مسیر عادی خود قرار گرفته‌بود.

گرنت شاپس، ماه گذشته به نگرانی‌ها نسبت به کشتی‌های ایرانی که اطراف یمن حرکت می‌کنند، اشاره کرده‌بود.

یک ویدئو که اخیراً در یک کانال تلگرامی ایرانی منتشر شده‌است، بهشاد را یک انبار سلاح شناور توصیف می‌کند که در مبارزه با دزدی دریایی نقش بازی می‌کند.

مقام‌های آمریکایی ایران را متهم می‌کنند که به حوثی‌ها «اطلاعات تاکتیکی» ارائه می‌دهند تا به کشتی‌های تجاری حمله کنند. مقام‌های ایرانی اصرار دارند که شبه‌نظامیان تحت حمایت‌شان کاملاً مستقل عمل می‌کنند، اما حملات حوثی‌ها را تحسین کرده‌اند.

کارشناسان امنیت دریانوردی بارها نسبت به احتمال ارتباط بهشاد با حملات حوثی‌ها هشدار داده‌اند. این کشتی که سال‌ها در دریای سرخ به‌صورت ساکن حضور داشته از روز ۱۱ ژانویه از طریق تنگه باب‌المندب به سمت خلیج عدن حرکت کرد. بلافاصله بعد از این حرکت بود که مجموعه‌ای از حملات به کشتی‌ها در این منطقه انجام شد.

وسعت خلیج عدن بسیار وسیع‌تر از دریای سرخ است و به همین دلیل مشاهده کشتی‌ها در این منطقه مشکل‌تر است.

گاهاگان معتقد است که ارتباط بین حرکات بهشاد و حملات، غیرقابل انکار است. او می‌گوید: «هرچند می‌دانم که ایران به تکذیب نقش این کشتی در وضعیت کنونی ادامه می‌دهد، اما خیلی سخت است که چنین چیزی را باور کرد.»

حمله سایبری به بهشاد

بین روزهای ۲ تا ۱۹ فوریه گزارش شد که به بهشاد حمله سایبری شده‌است و بهشاد در جیبوتی، جایی که چین یک بندر بزرگ دارد، پهلو گرفت.

در این مدت وضعیت حملات در خلیج عدن تقریباً آرام بود. در این مدت تنها چند حمله مؤثر انجام شد، اما وقتی بهشاد دوباره به خلیج عدن بازگشت، تعداد این حملات ناگهان دوباره افزایش یافت.

گاهاگان می‌گوید که اگر ایران به حوثی‌ها سلاح داده‌باشد، آنگاه نقش بهشاد هم منطقی به نظر می‌رسد. وی می‌گوید: «آیا سخت است تصور کنیم که ایران به حوثی‌ها اطلاعات هم می‌دهد تا اهداف خود را شناسایی کنند؟» هنوز روشن نیست که آیا ائتلاف تحت رهبری آمریکا برای مقابله با تهدیدات حوثی‌ها آمادگی دارند تا علیه این کشتی مرموز اقدام کنند.

منتشر شده در روزنامه هم‌میهن – ۱۴۰۲/۱۲/۲۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

بر چسب ها

اخبار مرتبط