دیدبان دیپلماسی- یادداشت توضیحی جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به گزارشهای مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای حکام از سوی نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد و دیگر سازمانهای بینالمللی مستقر در وین، منتشر شد.
در این یادداشت آمدهاست: «جمهوری اسلامی ایران همواره بهطور کامل به تعهدات خود از جمله موافقتنامه پادمان جامع (CSA-INFCIRC/۲۱۴) پایبند بوده و تمام تلاش خود را به کار گرفته تا آژانس بتواند بهطور مؤثر فعالیتهای راستیآزمایی خود را در ایران از جمله اقدامات نظارتی و مراقبتی (C/S) در مورد مواد و فعالیتهای هستهای ایران انجام دهد.»
تهران در این یادداشت تصریح میکند: «تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات خود تحت برجام کاملاً مطابق با حقوق ذاتی کشور طبق بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام و در پاسخ به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، همراه با ناتوانی سه کشور اروپایی در پایبندی به تعهدات خود بود. این واقعیت آشکار بههیچوجه نمیتواند مبنایی برای سه کشور اروپایی برای خودداری از اجرای تعهدات خود باشد.» در این متن آمدهاست: «در مورد موضوع مربوط به اصطلاح، دو مکان، باید تأکید کرد که منشأ موضوع به اتهاماتی برمیگردد که در درجه اول از سوی یک طرف ثالث بدنیّت، یعنی رژیم اسرائیل مطرح شده است، که تعهدی نسبت بههیچیک از اسناد مرتبط با منع تسلیحات کشتارجمعی بهویژه معاهده منعگسترش سلاحهای هستهای (NPT) ندارد و مکرراً برخلاف قطعنامههای متعدد کنفرانس عمومی آژانس، از جمله به ویژه اسناد شماره ۴۰۷، ۱۹۸۳؛ ۴۴۴, ۱۹۸۵; ۴۷۵، ۱۹۸۷ و ۹۳۹، ۱۹۹۰ که هیچ کدام مورد احترام این رژیم قرار نگرفته است، مؤسسات هستهای ایران که برای اهداف صلحآمیز اختصاص داده شدهاند را تهدید به حمله میکند.
این رژیم آنقدر گستاخ بوده که اخیراً ایران را به حمله اتمی نیز تهدید کرده است. همچنین بیانیه نتانیاهو که به صورت زنده در سراسر جهان پخش شد و در آن آمده است که «ایران باید با یک تهدید هستهای معتبر مواجه شود» یادآوری میگردد. همچنین وزیر میراث که نیز گفت، «بهکارگیری بمب هستهای یکی از گزینههای حمله علیه حماس خواهد بود».مدیرکل در مناسبتهای مختلف در گزارش خود با استفاده از الفاظی که بیانگر توضیح عینی، تخصصی و فنی نیست، بلکه رویکردی سیاسی دارد ابراز نظر کرده که باید از آن پرهیز میکرد. اشاره مدیرکل به «همکاری ناکافی»، به کلی همکاری ایران با آژانس در زمینههای مختلف از جمله در بیانیههای مشترک را نادیده گرفته است.»